0
0
Subtotal: kr 0,00
Ingen produkter i handlekurven.
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Råkost

Raw food – kan ofte oppfattes som en streng diett hvor målet er renselse, men for meg handler det om rå nytelse og naturlige ingredienser. Kroppene våre er skapt for å både nyte og ta opp næringen i mat. Naturen har gjort det mulig å leve et sunt liv og holde oss friske med tilgang til naturens eget spiskammer. Å utforske planter er en reise i farger, smaker og teksturer som er laget bare for oss! Med dette som utgangspunkt er det sansene våre som blir sentrale i vår matopplevelse.

 

Tilbake til røttene

Når jeg oppdaget raw food tradisjonen var det ikke noe nytt for meg. Jeg hadde jo spist salat og nøtter hele livet jeg. Denne gangen derimot ville jeg lære mer om hvor m,aten kom ifra og hvordan den påvirket kroppen min. Ikke nødvendigvis fordi jeg måtte være så veldig sunn, men fordi jeg hadde et ønske om å endelig kunne nyte maten jeg fikk i meg. Jeg fant veien til naturens spiskammer, begynte å plukke ville vekster, og sanket sesongens råvarer. Før dette hadde jeg tilberedt all maten min enten ved å steke eller å koke det. Denne gangen ville jeg prøve å spise maten akkurat slik som den var. Jeg lagde rå brenneslepesto som smakte helt nydelig. Jeg lagde kaker med rå rognebær blandet rett inn. Mange synes det var undelig og forsto ikke helt hva jeg drev med. Når våren kom samlet jeg alt jeg kunne finne av skudd og ville vekster og eksprimenterte meg frem til nye rå retter som bragte meg ennå nærmere naturen. Da jeg skulle servere granskuddkake på et kurs jeg holdt i ville planter, fikk jeg mange undrende og litt skeptiske blikk, men kursdeltakerne smakte på den syrlige vårkaken og ble positivt overrasket over at de spiste et grantre!

 

 

Hva er råkost?

Mange tenker raw food er et fancy konsept som krever store omstillinger, men raw food har fungert i tradisjonelle dietter i generasjoner, så det er neppe en forbigående helsetrend med nye kostholdsregler. Det handler om å se seg rundt i naturen og finne tilbake til røttene og råvarene. Jeg liker å spise raw food til alle dagens måltider. Noen dager spiser jeg bare råsalater og grønn snacks, og andre dager masse kaker. Jeg spiser gledelig det jeg får servert når jeg er gjest hos andre.

 

Rawfood er rett og slett rå grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, oljer, tang og sopp som ikke har blitt varmebehandlet over 42 ° C. Vi koker og steker ikke – bare fryser, tørker eller spiser ingrediensene er som de er. Grunnen er at vitaminene, mineralene og enzymene i plantene er varmefølsomme, og liker seg best ved lave temperaturer. Uten enzymer hemmes kroppens funksjoner, som fordøyelse og avgiftning, og vi er ikke så godt beskyttet mot sykdommer og bakterier. Transporten av næringsstoffer til celler, vev og organer blir også svekket. Transporten av næringsstoffer til celler, vev og organer er også svekket. Rawfood er også rikt av fiber som hjelper maten lettere gjennom tarmen.

 

Raw-kakene er fulle av fiber, mineraler og vitaminer, noe jeg minner meg selv på når det virker for godt til å være sant å spise kake til frokost. Kakene gir kroppen mye næring og stabil energi. Sammensetningen av fett, proteiner og karbohydrater gjør det mulig å spise kake til frokost uten å få et sukkerkick. Fettet og proteinene i kakene bremser opptaket av karbohydrater, som vi finner mye av i frukt. Rawfood sørger også for en balansert pH-verdi, da den justerer syre-base-nivået i kroppen. Hvis du spiser syrete mat, blir kroppen din syrlig. Er du overarbeidet eller stresset, bidrar det også til et surt miljø i kroppen. I tillegg har matlaging ofte en tendens til å senke pH i alkaliske matvarer som frukt og grønnsaker. Hvis du regelmessig spiser mat som har en pH-verdi over 6 – og ikke mer enn 7,5 – vil du hjelpe kroppen til å opprettholde et balansert miljø.

Rull til toppen