0
0
Subtotal: kr 0,00
Ingen produkter i handlekurven.

NYT ET PUSTEROM

Nyt et pusterom

Ro ned med nærende retter, hobbyer og samvær som gir hvilepuls

Vi går ut sommeren og inn i høstens måneder. Der sommeren er full av liv, latter og lys er høsten tid for nærhet, ettertanke og hygge. Vi kjenner det i luften når forandringen kommer, og sakte men sikkert begynner vi å trekke oss mot det lune hiet. Blant alle gjøremål og raske retter, er det lett å overse et noe mer dempet behov for ro. En ro som man ikke kan forhaste seg med eller fullføre effektivt.

Kunsten å synke inn i dovne stunder som fylles av stillhet og nærvær, har ikke alltid vært min sterkeste side. Jeg skjønte ikke hva man fikk ut av denne såkalte rekreasjonen. For meg var det om å gjøre å skape mest mulig, og da sto ikke hvilen øverst på listen. Men etter mange lange rastløse runder, ble jeg endelig forlokket av roen som jeg som liten trivdes så godt i. Det var en egen verden som jeg hadde glemt, en som ikke telte så mye da jeg vokste opp og gjøremål var alt som fantes. Den handlet ikke om å utnytte tiden eller forhaste meg. Den handlet om å være.
I en tilstand av hvile regenerer kroppen seg selv, helt naturlig. Når vi slipper opp høygiret, og hvilepulsen tar over, settes det i gang livsviktige prosesser i hele systemet. Kroppen utskiller nemlig kjærlighetshormonet oksytocin når vi nyter livet og slapper av (hør mer om dette i podkastepisodene; ) Når nivåene av lykke- og kjærlighetshormonene er høye, er det umulig å være stresset. Nytelse er faktisk noe av det som demper kortisolnivåene aller mest fordi det parasympatiske nervesystemet er dominerende når velværet tar over. Naturlig og næringsrik nytelse blir derfor essensielt for vår helse og livskvalitet. Jo mer du hengir deg til nytelsen, desto høyere nivåer av kjærlighet- shormonet vil du oppleve.

Når vi nyter et godt måltid, et kyss eller samværet med våre kjære, kan du være sikker på at kjærlighetshormonet har tatt over. At det i tillegg regenererer hele systemet, senker blodtrykket og stabiliserer kortisolnivåene er en bonus vi nyter like mye. Nytelse står derfor øverst på listen over mine helsemål, noe som innebærer mye rå sjokoladekake og mengder med kos. Jeg finner stadig nye retter og deilige drikker som gjør kosen til en liten fest, om det er for meg selv eller med sofaen full av venninner.

Iblant glemmer man nettopp dette, å kjenne etter hva man trenger og hvordan man kan ta vare på selv. Da er det en gyllen sjanse til å lage en minifest kun for deg. Jeg lager ofte en liste over alt som gjør meg glad, rolig og det som får meg til å boble av velvære. Listen blir gjerne lang, og da trenger jeg gjerne hel dag for å fullføre den. En rolig søndag er et godt tidspunkt for å krype inn. Da er det lune havrekjeks jeg helst vil våkne opp til, og en lavendel latte jeg vil gå til sengs med. Øverst på listen står et boblebad med dempet belysing, og Billie Holiday på høyttalerne. Jeg skrubber inn huden med kokosblomstsukker, før jeg bløtlegger meg som en mandel i et badekar fylt med badesalt og lavendelolje. Da forsvinner jeg innover til jeg våkner av lysten på sjokoladekake.

Finn våre beste oppskrifter i Rågodt, Kakeboka og på vår instagram.

Rull til toppen