Grunnleggende ernæring, del 1 – av Sara Chacko

Artikkel skrevet av Sara Chacko

I denne første delen av artikkelen vil jeg fremheve de viktigste faktorene å ta i betraktning når det kommer til ernæring, god helse og livsnødvendighet.

Jeg vil også ta opp noen av problemene og utfordringene vi står overfor i denne underlige tiden. Sist men ikke minst vil jeg presentere noen av løsningene på disse problemene.

 

Hvorfor spiser vi? Vi spiser for å gi kroppen næringsstoffer slik at den kan fungere optimalt.

 

Ernæring er evnen til å mate kroppen din med de riktige mengdene næringsstoffer som den enten trenger for å overleve, eller mengdene den trenger for å trives, være levende og full av livskraft. Valget er ditt!

 

Når det kommer til ernæring er det veldig enkelt. Du trenger grunnleggende elementer i visse mengder, former, konsentrasjoner og varianter for å møte kroppens behov og la den utføre alle funksjoner og prosesser optimalt.

Hvis du ikke gir kroppen riktige mengder hver dag, vil noen av disse prosessene ikke fungere optimalt. Dette kan også forårsake visse symptomer og skape problemer for kroppen over tid.

Det er opp til deg å administrere de riktige mengdene av degrunnleggende elementene og næringsstoffene. Viktigst av alt, gjør det i henhold til ytelsesnivået du ønsker å operere på.

Vil du bare overleve og operere på et gjennomsnittlig helsenivå eller vil du trives, være vital og full av livskraft?

Helsen din er tross alt ditt ansvar, og det er mange kompetente og erfarne personer der ute som kan hjelpe deg på helsereisen, men du må selv legge ned arbeidet.

Mikronæringsstoffer

Så hvor får vi næringsstoffene våre fra? For det første trenger vi mikronæringsstoffer, de grunnleggende elementene og vi trenger en overflod av dem. De er det viktigste byggeklossene siden de er de minste partiklene i kroppen vår og i utgangspunktet utgjør alt du er.

Hva er mikronæringsstoffer? Mikronæringsstoffer er mineraler og spormineraler. De er også vitaminer, men når det kommer til mikronæringsstoffer er det først og fremst mineralene og spormineralene vi må fokusere først på. Det er tross alt disse kroppen vår har det høyeste forbruket av.

 

Hvor får vi mine mineraler og spormineraler?

I grønnsaker, for det meste bladgrønt. Hvis vannforsyningen vår var optimal, ville vi også få i oss mineraler og spormineraler gjennom vann. Men siden vannet vårt egentlig ikke er mineralrikt i disse dager, må vi få vår daglige tilførsel av mineraler kun gjennom kosten.

 

Alt dette vært greit, bortsett fra ett lite problem.

En av de største problemene vi står overfor i dag, er at mengden mineraler og spormineraler i maten vår (grønnsaker) har gått ned med 35-80% siden syttitallet. (!) Dette er en krise ingen snakker om, og den er hovedsakelig forårsaket av industrielt jordbruk og enorme produksjoner der vi tømmer jorda for næringsstoffer, uten å returnere disse næringsstoffene. Dette blir verre for hvert år som går. En annen sak er at vi må begynne å fokusere på biologisk mangfold når det gjelder landbruk, slik at vi lar flere og ulike typer planter og avlinger vokse og mate oss.

 

Siden jorda og maten vår inneholder lave nivåer av mikronæringsstoffer, betyr det at selv om du har et kosthold som er rikt på grønn mat og mye grønnsaker, kan du fortsatt, mest sannsynlig, få for lite mikronæringsstoffer i ditt daglige kosthold.

Hva gjør vi så?

Se for deg et gjennomsnittlig måltid i ditt daglige kosthold. For at du skal kunne ta opp næringsstoffene i maten din, må kroppen din først fordøye den. Fordøyelsen trenger ressurser (mikronæringsstoffer) fra kroppen din for å kunne yte. For å få næringsstoffer ut av maten trenger du visse mengder næringsstoffer fra kroppen din, for at fordøyelsen skal fungere, ellers vil fordøyelsen din ikke fungere som den skal.

 

Derfor bør fokuset vårt være på lett absorbert mat som gir oss en overflod av mikronæringsstoffer, i stedet for å spise mat som kan bidra til utarmingen av mikronæringsstoffer, som allerede er tilstede i kroppen vår.

 

Å fokusere på mat som inneholder høye nivåer av mikronæringsstoffer og som er lett fordøyelige, bør være vår førsteprioritet når det kommer til ernæring. Ved å gjøre dette sørger vi for at kroppen vår får alt den trenger for å fungere optimalt og holde seg frisk.

 

Så, hva er mat som er lett fordøyelig og rik på mikronæringsstoffer?

Grønne juicer er en fantastisk måte å få lett fordøyd og høye nivåer av mikronæringsstoffer på! Du kan for eksempel juice selleri, grønnkål, agurk, fennikel, spinat, salater, friske urter. Det er den enkleste måten å få det inn!

Husk imidlertid tommelfingerregelen, juice grønnsakene og spis frukten, eller du kan legge frukten i smoothies.

Kun grønnsaker når det kommer til juice, ellers vil konsentrasjonen av sukker være høyere enn konsentrasjonen av mikronæringsstoffer. Tilgang til den høye konsentrasjonen av lett absorberte mikronæringsstoffer er grunnen til at vi juicer i utgangspunktet, ikke sant?

 

Det er mange andre faktorer som vi bør ta hensyn til når det kommer til ernæring, men i denne artikkelen dekker vi bare det grunnleggende. Det er en annen ting vi må sørge for å få i oss nok av, og det er vitaminer og aktive planteforbindelser.

Derfor foreslår jeg at du forsker på hvilke matvarer som er den beste kilden til disse næringsstoffene og spiser dem daglig. Personlig er jeg ikke en fan av mineral- og vitamintilskudd, jeg er en av dem som promoterer mat, ikke kosttilskudd og det er mange fantastiske matvarer og planter i naturen som er rike på alle næringsstoffene vi trenger. Jeg har skrevet bøker om dette.

 

 

Makronæringsstoffer

Vi trenger også vår daglige dose av makronæringsstoffer, makronæringsstoffer er fett, proteiner og karbohydrater. Jeg vil ikke fokusere for mye på dette emnet siden de fleste av oss ikke har noen problemer med å få nok makroer i vårt daglige kosthold. Det viktigste å fokusere på når det kommer til makroer er kvaliteten og kilden.

For eksempel anbefales ikke bearbeidede makroer og høyt bearbeidede makroer, spesielt når det gjelder fett. Bruk rene, ekstra virgin oljer og fokuser på langsomme karbohydrater, fortrinnsvis ikke-bearbeidede karbohydrater fra grønnsaker. Kilden og mengden protein du trenger hver dag bør være av god kvalitet og i henhold til ditt aktivitetsnivå på daglig basis. Mengden av makroer vi trenger i vårt daglige kosthold er individuelle og avhenger av individets generelle konstitusjon og mengde fysisk aktivitet.

 

Oppsummert:

Husk at kroppen trenger en rikelig mengde lettfordøyelige mikronæringsstoffer hver dag for å trives. Så spis eller drikk grønnsakene dine og sørg for at du får et bredt spekter av både mineraler, spormineraler og vitaminer i maten hver dag!

Hold deg unna behandlede og høyt bearbeidede makroer, pass på å få makroer av god kvalitet, fra en god kilde.

Sara Chacko er forfatter, ernæringsfysiolog og urtespesialist som har jobbet med ernæring, mat, supermat og plantemedisin i over 23 år. Sara har gitt ut fire bøker om ernæring, holdt mange kurs og foredrag og er godt kjent for sin kompetanse og kunnskap innenfor sitt yrke.

 

Sara Chacko holder også kurs, foredrag og gir private konsultasjoner.

Du finner mer informasjon om Saras kurs på:

https://blogg.sarachacko.no/helseinvesteringen2021/

Eller send mail til:

Sara.m.chacko@gmail.com

SoMe

Instagram: @soopasara

Facebook: https://www.facebook.com/sarachackomat

 

Helse Ansvarsfraskrivelse

Denne artikkelen gir generell informasjon og diskusjoner om helse og relaterte emner. Informasjonen og annet innhold gitt av forfatteren, eller i lenket materiale, er ikke ment og skal ikke tolkes som medisinsk råd, og informasjonen er heller ikke en erstatning for profesjonell medisinsk ekspertise eller behandling.

Hvis du eller en annen person har en medisinsk bekymring, bør du rådføre deg med helsepersonell eller søke annen profesjonell medisinsk behandling. Aldri se bort fra profesjonelle medisinske råd eller forsinkelse med å søke det på grunn av noe du har lest på denne bloggen eller i lenket materiale. Hvis du tror du kan ha en medisinsk nødsituasjon, ring legen din eller nødetatene umiddelbart.

Meningene og synspunktene som er uttrykt av forfatteren har ingen relasjon til de fra noen akademisk, sykehus, helsepraksis eller annen institusjon.

Noen gode kilder til mineraler:

Grønnkål, spinat, salat, ruccola, selleri, fennikel, spirer, hvetegressjuice, bygggressjuice, spirulinaalger, korsblomstrede grønnsaker som brokkoli, rosenkål og kål.

Noen gode kilder til vitaminer:

Vitamin c: acerola kirsebær, camu camu, amla, nyper og baobab

Vitamin b: bipollen (brukes med forsiktighet hvis du har allergi)

Vitamin D: solskinn!

Vitamin e: havrekli, riskli, hvetekim

Vitamin A, pluss karotenoider: spirulina, gulrøtter, goji og tindved

Super grønn juice fullpakket med mineraler:

1 pakke selleri

1 hel fennikel

½ agurk skrelt

Juice ingrediensene og nyt umiddelbart!

Vibrant Vitamin Boost Super Smoothie:

2 ss Purasana bipollen

1 ss Purasana Acerola juice pulver

Skrellet rødbeterot på størrelse med tommel (valgfritt)

1,5 kopp gulrotjuice

1 skrelt appelsin

½ banan

2 ss plantebasert dha

Bland alle ingrediensene til en jevn blanding og nyt!

Del på sosiale medier:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Utforske

Relaterte innlegg

KRAFTEN I KAKAO & ADAPTOGENER

KRAFTEN I KAKAO OG ADAPTOGENER Vi er så glade for å ha Myrvann sin seremonielle kakao i sortimentet vårt. Dette er et unikt produkt sammensatt

NYT ET PUSTEROM

Nyt et pusterom Ro ned med nærende retter, hobbyer og samvær som gir hvilepuls Vi går ut sommeren og inn i høstens måneder. Der sommeren

Raw Chocolate Hazelnut Cream Cake

Vi vil gjerne dele en oppgradert oppskrift på vår rå sjokolade-hasselnøttkremkake, med KETO-alternativer også! Det er en bestselger på kafeene våre, eller så du kan

Skroll til toppen